Tuesday, March 11, 2008

NAK MAKAN APA?

Sekretariat perlukan input dari Tioman Travellers tentang menu memandangkan kita akan masak sendiri. Kita ada:
  • para chef yang berpengalaman - insyaallah makanan sedap-sedap belaka
  • pakar camping (Amat & Ida) - yang boleh memberi tips bagaimana nak packing makanan
  • para remaja - untuk membantu chef-chef menyediakan resipi istimewa (jgn ingat nak mandi laut jek!)

Cadangan menu hendaklah menepati ciri-ciri berikut:

  • Ringkas dimasak dan memerlukan bahan-bahan minima. Contoh sup ayam (senang) vs kari ayam (susah) sbb kari perlukan santan, rempah.
  • Senang disediakan dalam kuantiti yang banyak. Contoh Sandwich/Cereal (senang) vs nasi lemak (susah) sbb kena masak sambal, nasi, goreng ikan bilis, goreng kacang
  • Menu yang mudah digabungkan dan sesuai setiap masa, setiap ketika. Contoh kalau buat sup ayam untuk lunch boleh makan dengan roti, nasi atau bihun yang sesuai untuk lunch, minum petang atau dinner.
  • Bahan-bahan yang mudah dibawa contoh sayur kacang (senang) vs telur (susah)

Antara cadangan termasuklah sardin, sup sayur/ikan/ayam, nasi putih,Berikan pendapat anda dan sebarang idea yang menarik!

No comments: